Mijn sterke zus was ongeneeslijk ziek

"
Mijn sterke zus was ongeneeslijk ziek. Ze ging dood en ik kon er helemaal niets aan veranderen”

Aan het woord is Janneke (33 jaar).

Drie jaar geleden in april ging het helemaal mis. Mijn zus die altijd zo actief was geweest, zat al een poos niet lekker in haar vel. Natuurlijk ging ze veel te laat naar een arts, dat paste toch ook helemaal niet bij haar. Maar toen ze éénmaal ging, kregen we binnen 14 dagen te horen dat ze ongeneeslijk ziek was. Mijn zus! Mijn sterke zus ging dood en ik kon er helemaal niets aan veranderen. Iedereen was helemaal van de kaart. Mijn moeder nog het meeste. Wie verwacht nou dat haar kind van 32 jaar sterft?

Palliatieve zorg in de laatste weken

Het eerste dat in ons opkwam was dat we Yolien zelf wilden verzorgen. Er werd een heel schema opgesteld en iedereen was bereid om de zorg op zich te nemen. Maar al snel bleek dit niet helemaal haalbaar. We hoorden dat als we een Indicatie Palliatieve Zorg zouden aanvragen, er iemand thuis zou komen om de verplegende zorg voor Yolien uit te voeren.

Dit was gelukkig allemaal heel snel geregeld. We konden rekenen op een klein team van verzorgenden die allemaal even lief en geduldig voor onze zus zorgden. Er was ruimte om te praten, maar ook privacy als dat nodig was. We hebben eigenlijk gek genoeg ook nog heel veel gelachen in die laatste weken.

Mijn zus overleed in alle rust

Mijn zus heeft nog drie weken geleefd, nadat de verpleging was begonnen. Steeds was er iemand van ons en een verzorgende aanwezig. Dat gaf ons de rust dat we het niet ‘fout’ konden doen. Achteraf zijn we allemaal heel blij dat het zo gelopen is. Yolien is in alle rust in haar eigen slaapkamer overleden. Zo wilde zij het en zo was het goed.

Volgende gedeelte: Er is Hoop »

Andere verhalen:

Mijn sterke zus ging dood
Drie jaar geleden in april ging het helemaal mis. Mijn zus die altijd zo actief was geweest, zat al een poos niet lekker in haar vel. Lees verhaal »
Ik wilde euthanasie laten plegen
Ik was helemaal klaar met het leven. Mijn man was al geruime tijd daarvoor overleden en de kinderen waren geëmigreerd. Lees verhaal »
Mijn man had blaaskanker
Mijn man (84 jaar) was al enige tijd ziek. Hij had blaaskanker en was diabeet. Hij raakte verward en wilde zelfs niets meer eten. Lees verhaal »